
Wielokrotny replay
20 listopada 2007, 09:51Eksperymenty na śpiących szczurach ujawniły, jak dochodzi do przekształcenia wydarzeń mijającego dnia we wspomnienia przechowywane w pamięci długotrwałej. Wydaje się, że w czasie, gdy ciało odpoczywa, mózg parę razy odtwarza kluczowe zajścia w kilkakrotnym przyspieszeniu.

Różne mózgi, te same możliwości
4 marca 2016, 14:32Zdolności poznawcze krukowatych i papugowatych są tak samo złożone i zróżnicowane jak u małp (naczelnych) - twierdzą prof. Onur Güntürkün z Ruhr-Universität Bochum i Thomas Bugnyar z Uniwersytetu w Wiedniu.

'Wzgórza prosecco' wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO
8 lipca 2019, 10:07Po dekadzie lobbowania włoskie "wzgórza prosecco", gdzie uprawiane są winogrona do produkcji słynnego białego wina musującego, zostały w zeszły weekend wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO. Kandydatura wzgórz (ciglioni) z Conegliano i Valdobbiadene została zaaprobowana na spotkaniu Komitetu Światowego Dziedzictwa w Baku.

Zaburzenie recyklingu receptorów przez niedobór białka
25 marca 2013, 18:16Naukowcy z Sanford-Burnham Medical Research Institute stwierdzili, że dodatkowy 21. chromosom upośledza uczenie i pamięć osób z zespołem Downa, prowadząc do spadku ilości białka SNX27 w mózgu.

Rowerowe równanie
22 czerwca 2010, 08:49Jeśli ktoś się już nauczy jazdy na rowerze, szybko zapomina o upadkach i podrapanych kolanach i z perspektywy czasu uważa, że to banalnie proste. Naukowcy się z tym jednak nie zgadzają. Wg nich, to bardzo złożona czynność, a zapisanie jej za pomocą równania zajęło badaczom z Holandii, USA i Wielkiej Brytanii ponad trzy lata.

Nadmierne smażenie szkodzi jajnikom
4 grudnia 2007, 10:48Kobiety, które codziennie jedzą frytki czy chipsy, ryzykują nowotworami jajników i macicy. Za zwiększoną zachorowalność może odpowiadać akrylamid, tworzący się podczas smażenia, pieczenia i grillowania.

Nie takie żmijowate szybkie, jak je malują
17 marca 2016, 13:29Wbrew obiegowej opinii żmijowate (Viperidae) nie są wcale najszybciej uderzającymi wężami.

Jabłka bio zawierają o wiele bardziej zróżnicowaną i unikatową społeczność bakteryjną
24 lipca 2019, 10:43Prof. Gabriele Berg z Uniwersytetu Technologicznego w Grazu zbadała mikrobiom jabłek. Okazało się, że zwykłe sklepowe jabłka i owoce bio zawierają podobną liczbę bakterii. Biorąc pod uwagę średnie dla poszczególnych elementów owocu, szacujemy, że typowe 240-g jabłko zawiera ok. 100 mln bakterii.

Serce bije, pompuje i węszy?
8 kwietnia 2013, 09:50Dotąd sądzono, że nos ma monopol na receptory węchowe. Czas jego hegemonii najwyraźniej się jednak kończy, o czym świadczą m.in. doniesienia doktora Petera Schieberlego z Uniwersytetu Technicznego w Monachium.

Pomnik w barwach narodowych
1 lipca 2010, 09:20Po 4-miesięcznym remoncie odsłonięto sławny pomnik Chrystusa Zbawiciela (Cristo Redentor) na szczycie góry Corcovado w Rio de Janeiro. Stu konserwatorów załatało wszystkie dziury i szczeliny wydrążone przez wodę. Statuę oświetlono reflektorami w barwach narodowych Brazylii, by uhonorować wyniki osiągane przez reprezentację narodową na Mistrzostwach w RPA.